logo
pystypalkki

KILPAILUN SIRPALEITA
1930 TUL oli ahdingossa joka suunnasta eikä vähiten omastaan. Jotain sentään tehtiin. TUL -cupin toisissa välierissä Ponnistus hävisi Vesalle 5-1. Vesa voitti loppuottelussa Tampereen Kisatoverit 6-0. Liittojoukkue teki seitsemän ottelun kiertueen Saksaan ja Itävaltaan.
1931 Urheiluvuotta hallitsivat II Työväen olympialaiset Itävallassa. Talvikisat pidettiin Müzzuschagissa ja kesäkisat Wienissä, joka tuolloin eli elämää erittäin vahvana ja toivorikkaana työväenliikkeen hallitsemana kaupunkina. Talvikisoissa voitettiin muun muassa estehiihto ja kesäkisoissa pistetaulukko. TUL:n jalkapallomestariksi nousi Talikkalan Toverit Viipurista kukistamalla loppuottelussa Kalervon 1-0.

ponnistus-lukkervo
Ponnistus-Kullervo Pallokentällä 29.6.1932. Kuva VP

1932 Valtio katsoi maalaisliittolaisen opetusministeri Antti Kukkosen johdolla, että TUL on tarpeeksi heikko, jotta siltä voidaan riistää valtionapu. Tampereen Palloveikot voitti jalkapallocupin loppuottelussa Kullervon 2-0.
1933 Valtionapua ei vieläkään tullut. Talikkalan Toverit uusi mestaruutensa jalkapallossa voittamalla Tampereen Kisatoverit 2-1. Helsingin piirin mestariksi pelasi Porvoon Veikot. Liittojoukkue pelasi Latviaa ja Norjaa vastaan. Ponnistuksesta mukana olivat Toivo Pulkkinen, Aatos Lehtonen ja Eino Tarkiainen. Tarkiainen jatkoi pelaajauran jälkeen järjestötoimintaa muun muassa TUL:n palloilujaostossa.
1934 TUL:n vuosikirjassa erikoisartikkeli keuhkotaudista, joka oli tuolloin kansantauti. Toinen erikoisartikkeli oli Eino A. Vuokon analyysi jalkapallon asemasta TUL:ssa. Nousua elettiin 1920-1928, kriisiä 1929-1933 ja nyt perustettiin valtakunnallinen mestaruussarja ratkomaan mestaruuksia joten edessä on tulevaisuus. Systeemissä edetään edellisen syksyn lohkokarsinnoista loppusarjaan ja näin pelattiin vuoteen 1938. TPV voitti mestaruussarjan puhtaalla pelillä. Ponnistus kaatui Tampereella 30.9 3-0. Lopputaulukossa Ponnistus sijoittui komeasti kolmanneksi. TUL:n liittojuhlissa liittojoukkue pelasi matsit voittaen Norjan ja pelaten B-joukkueella tasan 0-0 Viron kanssa.

edustusjoukkue 1933-34
Ponnistuksen edustusjoukkue kausilta 1933 ja 1934. Vasemmalta Reino Tähtinen, Pentti Kelomäki, Kalliovuori, Eino Tarkiainen, Väinö Honkaniemi, Jalmar Tillgren, Armas Vesanoja, Toivo Pulkkinen, Mäkelä, Aatos Lehtonen Kuva: VP

1935
Urheilutoiminta virkistyy. TUL otteli eri lajeissa kaikkiaan kahdeksan maaottelua ja jalkapallossa kohdattiin uusituilla suhteilla Neuvostoliitto ja Norja. Painimaaottelussa poliisi aluksi kielsi neuvostoliittolaisia painijoita käyttämästä punaisia trikoita. Keväällä juostiin Helsingin ympäri TuTo:n voittaessa ja syyskuussa Kaisaniemessä Suomen Sosialidemokraatin maraton. Jalkapallon mestaruussarja löi läpi ja mestariksi pelasi Vesa. Uusia seuroja tuli Kotkasta KTP, Pietarsaaresta Into ja myös Porvoon Veikot nousi sarjaan. Ponnistus sijoittui sarjassa sijalle seitsemän. Ponnistuksen Toivo Pulkkinen pelasi TUL:n liittojoukkueessa.
1936 Miksi Suomi menestyy, kysyttiin TUL:n vuosikirjasssa. Onko yhteyttä hyvien viljavuosien ja menestyksen välillä ja onko peräti petussa vitamiineja? Kaikkiaan kilpailujen määrä nousi kolmanneksella edellisestä vuodesta. Ponnistus pelasi Itäisessä lohkosarjassa, nousi mestaruussarjaan ja häviten mestarille Vesalle 1-2. Loppusijoitus oli neljäs.
1937 Suursarjan varjopuoleksi havaittiin, että se vähensi muuta ottelutoimintaa. TUL:ssa pelattiin jalkapalloa 83 seurassa ja jäseniä näissä oli 2446. KTP voitti mestaruussarjan ja Ponnistus hävisi mestareille 1-2. Ponnistuksen loppusijoitus oli viides. Helsingin piirin mestaruutta ei ratkaistu lainkaan.

Vuoden päätapahtuma oli III Työläisolympialaiset, joista kesäkisat pidettiin Antwerpenissä. Talvikisat pidettiin Johannisbadissa Tshekkoslovakiassa. Saksalaiset ja itävaltalaiset eivät enää mukaan päässeet, mutta sen sijaan neuvostoliittolaiset olivat ensimmäistä kertaa mukana. Suomalaisten tasoa arvioitiin siten, että Wienin jälkeinen vähäinen kansainvälinen pelaaminen aiheutti sen, että huippuja ei ollut joskin taso oli laaja ja tasainen. Jalkapallojoukkueessa pelasivat ponnistuslaiset puolustaja Toivo Pulkkinen ja hyökkääjä Lasse Salo. Kaiken kaikkiaan turnauksessa pelasivat Hollanti, Unkari, Sveitsi, Puola, Ranska, Englanti, Norja, Palestiina, Neuvostoliitto, Tanska, Tshekkoslovakia, Belgia ja Suomi. Neuvotoliitto voitti loppuottelussa Norjan maalein 2-0. Sveitsi voitti Suomen 3-2 ja Englanti kyseenalaisella rankkarilla 2-1. Suomi voitti Palestiinan tuomarin päätöksellä 5-0, kun palestiinalaiset tilanteessa 1-1 kieltäytyivät jatkamasta peliä.

Ensimmäistä ja viimeistä kertaa mukana olleita espanjalaisia TUL:n vuosikirja arvioi nopeiksi pelaajiksi, jotka pelasivat leikkisää, "karusellimaista" syöttöpeliä ja joiden keskikenttä oli erinomainen.
1938 Ponnistus ei selvinnyt tämänvuotiseen loppusarjaan. Loppusijoitus oli kymmenes. Mestariksi pelasi TPV, joka voitti kahdeksalla pisteellä. Helsingin piirin mestariksi tuli Kullervo. TUL pelasi kaksi liitto-ottelua toisen Eestiä ja toisen Norjaa vastaan. Ponnistusta edustivat Toivo Pulkkinen ja Armas Savolainen.
1939 Vuosi 1939 avautui toisaalta uhkaavaan sodan varjostaessa ja toisaalta Suomessa askeleena taas kohti parempaa. Suomalaiset valmistautuivat Helsinkiin myönnettyihin olympialaisiin yhteistuumin SVUL:n ja TUL:n yhteisin järjestelyin. TUL:n kymmenen vuotta kestänyt lama alkoi loppua ja muun muassa jalkapallossa tehtiin huima rakenneuudistus. Siirryttiin valtakunnalliseen, kaikkiaan 12 joukkueen yksinkertaisena pelattaavaan Suursarjaan ilman lohkoja. Kun ajattelee jo silloisia tieolosuhteita, oli päätös kova. Suursarjaan oli tarkoitus karsia ilmoittautumismenettelyn pohjalta sarjan loputtua syksyisin. Piirisarjat säilyivät.

Ensimmäiseen Suursarjaan osallistuivat Helsingistä Kullervo, Vesa, Ponnistus, Visa, Tampereelta TPV ja Yritys (TY), Turusta Maarian Kisaveikot (MKV), TuTo, Maarian Pyrkivä (MaaP), Kotkasta KTP, Viipurista Viipurin Ryhti (VR) ja Porvoosta Veikot (PoV).

Vuoden 1939 sarjakirjassa kaikki on piirretty muodostelmaan 1-2-3-2-3, mikä varmaan monissa tapauksissa on ollut aika lähellä 4-3-3 -systeemiä, missä välihyökkääjät ovat olleet hiukan hyökkäyskolmikon alapuolella.

Ponnistuksen miehistö oli ennakoissa seuraava:
Eino Tarkiainen
maalivahti, 31 vuotta, varastoapulainen, pelannut sarjassa vuodesta 1934 eli alusta pitäen, kaikkiaan pelannut 15 vuotta
Toivo Pulkkinen
vasen puolustaja, 32 vuotta, sarjajoukkueessa kolme vuotta, kaikkiaan pelannut 12 vuotta, TUL:n maajoukkueessa 1933, 1937, 1938
Olavi Kiviniemi
oikea puolustaja, 19 vuotta, työmies, sarjassa toista vuotta
Reino Kallio
vasen tukimies, 26 vuotta, uuttaaja, sarjassa vuodesta 1934
Väinö Honkaniemi
keskustukimies, 33 vuotta, pelannut tukimiehenä 12 vuotta, sarjassa vuodesta 1934
Armas Savolainen
oikea tukimies, 20 vuotta, peltiseppä, sarjassa kolme vuotta, TUL:n maajoukkueessa 1938
Pentti Kelomäki
vasen välihyökkääjä, 26 vuotta, sähköasentaja, sarjassa vuodesta 1934
Veikko Vehviläinen
oikea välihyökkääjä, 19 vuotta, levyseppä
Valter Sorsa
vasen rajahyökkääjä, 20 vuotta, rautatieläinen, pelannut sarjassa kaksi vuotta
Unto Erhama
keskushyökkääjä, 24 vuotta, viilaaja, sarjassa kolme vuotta
Reino Johnson
oikea rajahyökkääjä, 20 vuotta, posteljooni

Joukkueessa oli liuta pelaajia, jotka olivat pelanneet useita eri paikkoja, joten variaatioita piti riittämän. Sarjakirja ei mainitse valmentajia eikä huoltajia. Maajoukkueen ensimmäinen päätoiminen valmentaja Aatos Lehtonen muisteleekin ajoista 1930-luvun alkupuolelta, että oikeastaan varsinaisia valmentajia ei ollut. Lehtonen aloitti joukkueen treenauttamisen parikymppisenä Kivinokassa ja teki sitä ennenkuin siirtyi HJK:iin.

OTTELUOHJELMA JA TULOKSET
Lähde: Toivo Pulkkisen muistiinpanot TUL:n sarjakirjaan
14.5 Ponnistus-TuTo 2-3
24.5 Ponnistus-Kullervo 0-2
29.5 Ponnistus-TPV 1-2
4.6 Ponnistus-MaaP 0-2
14.6 Ponnistus-Vesa 0-3
2.7 Ponnistus-Ryhti 1-1
7.7 Ponnistus-Visa 6-3
23.7 Ponnistus-KTP 0-4
30.7 Ponnistus-Yritys 1-1
13.8 Ponnistus-MKV 0-1
20.8 Ponnistus-Veikot 0-0

Ponnistuksen saldoksi jäi siis yhden voiton, kolme tasapeliä ja seitsemän tappiota. Maalisuhde oli 11-22. Loppusijoitus oli kymmenes. Mestariksi pelasi KTP.

Kauden jälkeen alkoi sota ja tulevina sotavuosina sarja kyettiin pelaamaan vain seuraavana vuonna Välirauhan oloissa. Vuosina 1941-1942 ja 1944 sarja jäi kesken ja vuonna 1943 mestaruus ratkaistiin cupina.

pulkkinen
Toivo Pulkkinen Kuva TUL:n sarjakirja 1939 (VP)

honkaniemi
Väinö Honkaniemi Kuva TUL:n sarjakirja 1939 (VP)

savolainen
Armas Savolainen Kuva TUL:n sarjakirja 1939 (VP)

sulje